Hoe om te gaan met de nieuwe thuissituatie?


Door de Coronacrisis komt er veel op de schouders van ouders te liggen. In veel gevallen moet je thuis werken en daarnaast zorgen dat je kinderen hun huiswerk doen. Het huishouden loopt ook gewoon door en soms zet je je ook nog in voor buren of familie die ondersteunig nodig hebben. Het is heel fijn als je er voor de ander kunt zijn maar om al die ballen in de lucht te houden, kan ook best pittig zijn. 

In deze blog geef ik je een aantal tips over hoe je hiermee om kunt gaan:


1. Zorg voor structuur

De mens is gebaat bij structuur. Zorg ervoor dat jij, maar ook je kinderen structuur hebben. Sta op tijd op en zorg voor een dagritme. Bij ons zijn de kinderen ’s ochtends aan het werk voor school zodat er ’s middags ruimte is om te spelen of te chillen. Zorg ook dat het voor de kinderen duidelijk is wanneer jij aan het werk bent en spreek af wanneer er tijd is voor vragen over school. Bij oudere kinderen kun je afspreken dat je tegelijk aan het werk bent. Overleg dan ook met elkaar wat jullie prettig vinden, in dezelfde ruimte of juist niet.

2. Blijf in beweging

Ik merk dat het turen naar een beeldscherm mij sneller moe maakt dan de normale manier van werken. Het helpt mij om tussendoor te bewegen. Even wandelen of yoga oefeningen doen werkt voor mij heel goed. Mijn kinderen gaan graag even op de trampoline om hun energie kwijt te kunnen. Zoek de vorm van bewegen die het beste bij jou past.

 

3. Blijf positief

Ondanks alle negatieve verhalen en de angst die er bij veel mensen heerst, kun je ook de positieve kanten van deze situatie inzien. Hoe vaak komt het voor dat je gedurende langere tijd samen bent met je gezin? Maak hier gebruik van en doe bijvoorbeeld eens een spelletje samen. Heb je last van angst en durf je bijvoorbeeld niet meer naar de supermarkt? Bedenk dat je zelf degene bent die deze angst gecreëerd heeft. Angsten worden gevoed door gedachtes maar jij bent niet jouw gedachte. Op het moment dat jij jouw gedachtes kunt controleren, ben jij dus ook zelf in staat om iets aan je angst te doen. Weet je van jezelf dat je angstig bent? Volg het nieuws dan iets minder frequent. Dan zul je zien dat je je ook minder snel ‘’gek’’ laat maken.

Helpen bovenstaande maatregelen niet en word je gek van de angst? Laat mij je dan helpen met behulp van de MatriXmethode. Met deze methode kun je zelf je angst neutraliseren. Het werkt eenvoudig en snel en je hoeft niet je hele verhaal met mij te delen. Meer weten? Kijk dan op mijn site.

4. Hoe help je je kinderen met schoolwerk?

Probeer je kinderen te helpen maar dring jezelf niet op. Toon oprechte interesse in hun schoolwerk maar ook in hen als persoon. Als jij je normaal niet met het schoolwerk bemoeit, waarom zou je dat dan nu wel doen? Mijn ervaring is dat het wel goed is om de kinderen enigszins te sturen. Sommige kinderen raken het overzicht kwijt in de online omgeving en weten niet welke informatie ze waar vandaan moeten halen. Bied ze aan om ze daarmee te helpen. Ga hierbij gestructureerd aan het werk. Bekijk per dag welke vakken ze hebben en laat je zoon/dochter een lijstje maken met wat ze voor elk vak moeten doen. Stel vragen maar ga niet in het oordeel zitten. Voorkom uitspraken zoals: ‘’Jij bent ook altijd je spullen kwijt.’’ Beter is het om dan te vragen: “’Goh, je weet niet waar je de informatie kunt vinden. Wat zou je daaraan kunnen doen? ‘’

5. Pubers en sociale contacten

Voor pubers is deze periode best pittig. Juist op de momenten dat de sociale contacten voor hen heel belangrijk zijn, wordt het hen ontnomen. Probeer hier begrip voor op te brengen. Denk aan jezelf, toen jij in deze leeftijd zat. Ik leefde van weekend naar weekend en vond het vreselijk als ik een weekend niet uit kon. Door de social media kunnen pubers nu gelukkig goed met elkaar in contact blijven. Ontneem ze dit niet, ook niet als ze online een spel willen spelen.

6. Zorg voor jezelf

Zorg goed voor jezelf. In deze tijd heb je misschien de neiging om juist voor anderen te gaan zorgen. Dat is heel goed maar hou ook je eigen belastbaarheid in de gaten. Wat heb jij nodig om goed voor jezelf te zorgen? Bij mij is dat een serie yogaoefeningen in de ochtend en een wandeling in de middag. Ook hierin probeer ik structuur aan te brengen. Bedenk wat jij nodig hebt voor jezelf en spreek dit ook uit naar de rest van je gezin.

7. Veranderingen

Kinderen kunnen over het algemeen heel goed tegen veranderingen. Ze hebben daar wel het vertrouwen en de steun van een volwassene voor nodig. Juist in deze periode kun je bouwen aan de band met je kinderen. Bij ons is humor ook een belangrijk aspect. Wij proberen te relativeren door af en toe een grap te maken.

Ik hoop dat deze tips nuttig voor je waren. Loop jij tegen een ander probleem met je kinderen op? Schroom dan niet om mij te bellen (06-43 53 83 83) of e-mailen. Ik denk graag met je mee in deze lastige tijd.