Tips en handige hulpmiddelen voor de optimale voorbereiding op je examen!

 

Zie jij soms door de bomen het bos niet meer? 
Of twijfel je over hoe jij je het beste kunt voorbereiden op de examens? 
Ben je van plan alle stof (opnieuw) samen te vatten? 

Niet doen.
Het gaat je namelijk niet helpen.

Ik ga je tips en hulpmiddelen geven die je beter helpen.

Voor het examen is het belangrijk dat je oefent, oefent en nog eens oefent met oude examens.

Ik raad je aan om een planning te maken waarin je ruimte maakt om voor elk vak minimaal 3 oefenexamens te maken. Wil je een oefenexamen goed maken en je antwoorden controleren, dan ben je al snel zo'n 3,5 uur bezig. Plan daarom liever niet meerdere oefenexamens op een dag in. Let bij het controleren van je antwoorden op de puntentelling.  Bij wiskunde is het vaak zo dat de eerste vragen van een opdracht invuloefeningen zijn. Hier kun je makkelijk punten op verdienen. Een opdracht waarvoor je veel punten kunt verdienen, bestaat vaak uit meerdere stappen. Bij geschiedenis moet je vaak een aantal redenen/oorzaken opnoemen, maar ook toelichten waarom dit juist de oorzaken zijn. Doe je dit niet, dan wordt je gelijk gestraft. Voor geschiedenis is het ook belangrijk dat je de kenmerkende aspecten kent, maar nog belangrijker dat je ze kunt koppelen aan de tijdvakken en de verbanden tussen de kenmerkende aspecten kunt benoemen. Voor het beantwoorden van een volgordevraag (waar je overigens niet eens veel punten voor kunt verdienen) kun je je kennis van de kenmerkende aspecten ook goed inzetten. 

 

Zelf maak ik veel gebruik van de officiële site Examenblad. Hier kun je oefenexamens en uitwerkingen downloaden. Tevens staat hier per vak uitgelegd wat de examenstof is en wat de kandidaat dient te kunnen. Het nadeel van het werken met deze site is dat je niet per deelonderwerp kunt oefenen.


Wat ik ook een handige site vind voor havo en vwo-kandidaten is havovwo. Op deze site staan examens en uitwerkingen. Voor sommige vakken kun je de opdrachten apart openen. Helaas kun je niet aan de opdracht zien over welk onderwerp het gaat. 


Zelf werk ik graag offline met de examenbundels. Met name voor de talen bieden de examenbundels uitkomst. In tegenstelling tot de oefensites, krijg je hier niet alleen te lezen wat het juiste antwoord is maar ook waarom dit zo is en waar je dit terug kunt vinden in de tekst. Met name voor leerlingen die moeite hebben met teksten, geeft dit inzicht. Examenbundels kun je bestellen op de website. Bijkomend voordeel van de examenbundels is dat ze een orientatietoets bevatten. Door deze toets te maken, krijg je inzicht in welke onderwerpen je goed presteert en voor welke onderwerpen je nog dient te oefenen. Examenbundels verkoopt ook samenvattingsboekjes waarin alle examenstof wordt samengevat. Ik merk dat niet alle leerlingen deze samenvattingen prettig vinden, omdat ze soms net iets te abstract zijn. Ik ben zelf gecharmeerd van de samenvattingen van Examen overzicht. Zij hebben per vak samenvattingen gemaakt die door leerlingen geschreven zijn, maar wel gecontroleerd zijn door docenten en experts.

Het maken van oefenexamens geeft je inzicht in welke stof je nog dient te oefenen. Soms kom je er dan achter dat je bepaalde theorie nog niet begrijpt. Dan is het goed om weer terug te gaan naar je boek en deze theorie te herhalen.

Mocht je na het lezen van deze tips nog ondersteuning nodig hebben bij het voorbereiden van je examens, dan is een individuele examentraining handig voor jou. Deze trainingen zijn op maat gemaakt, waarbij de uitleg zich toespitst op de onderwerpen die jij lastig vindt. Wil je je gelijk aanmelden? Neem dan contact met me op via info@heilersigstudiecoaching.nl of bel op 06-43835353.