Help! De examens zijn in aantocht...

Zie jij soms door de bomen het bos niet meer? 
Of twijfel je over hoe jij je het beste kunt voorbereiden op de examens? 
Ben je van plan alle stof (opnieuw) samen te vatten? 

Niet doen.
Het gaat je namelijk niet helpen.

Ik ga je tips en hulpmiddelen geven die je beter helpen.

Voor het examen is het belangrijk dat je oefent, oefent en nog eens oefent met oude examens.

Ik raad je aan om een planning te maken waarin je ruimte maakt om voor elk vak minimaal 3 oefenexamens te maken. Wil je een oefenexamen goed maken en je antwoorden controleren, dan ben je al snel zo'n 3,5 uur bezig. Plan daarom liever niet meerdere oefenexamens op een dag in. Let bij het controleren van je antwoorden op de puntentelling.  Bij wiskunde is het vaak zo dat de eerste vragen van een opdracht invuloefeningen zijn. Hier kun je makkelijk punten op verdienen. Een opdracht waarvoor je veel punten kunt verdienen, bestaat vaak uit meerdere stappen. Bij geschiedenis moet je vaak een aantal redenen/oorzaken opnoemen, maar ook toelichten waarom dit juist de oorzaken zijn. Doe je dit niet, dan wordt je gelijk gestraft. Voor geschiedenis is het ook belangrijk dat je de kenmerkende aspecten kent, maar nog belangrijker dat je ze kunt koppelen aan de tijdvakken en de verbanden tussen de kenmerkende aspecten kunt benoemen. Voor het beantwoorden van een volgordevraag (waar je overigens niet eens veel punten voor kunt verdienen) kun je je kennis van de kenmerkende aspecten ook goed inzetten. 

 

Zelf maak ik veel gebruik van de officiële site Examenblad. Hier kun je oefenexamens en uitwerkingen downloaden. Tevens staat hier per vak uitgelegd wat de examenstof is en wat de kandidaat dient te kunnen. Het nadeel van het werken met deze site is dat je niet per deelonderwerp kunt oefenen.


Wat ik ook een handige site vind voor havo en vwo-kandidaten is havovwo. Op deze site staan examens en uitwerkingen. Voor sommige vakken kun je de opdrachten apart openen. Helaas kun je niet aan de opdracht zien over welk onderwerp het gaat. 


Zelf werk ik graag offline met de examenbundels. Met name voor de talen bieden de examenbundels uitkomst. In tegenstelling tot de oefensites, krijg je hier niet alleen te lezen wat het juiste antwoord is maar ook waarom dit zo is en waar je dit terug kunt vinden in de tekst. Met name voor leerlingen die moeite hebben met teksten, geeft dit inzicht. Examenbundels kun je bestellen op de website. Ook kun je hier voor elk vak en niveau samengevat bundels bestellen. Alle examenstof wordt hierin samengevat. Ik merk dat niet alle leerlingen deze samenvattingen prettig vinden, omdat ze soms net iets te abstract zijn. Ik ben zelf gecharmeerd van de samenvattingen van Examen overzicht. Zij hebben per vak samenvattingen gemaakt die door leerlingen geschreven zijn, maar wel gecontroleerd zijn door docenten en experts.

Het maken van oefenexamens geeft je inzicht in welke stof je nog dient te oefenen. Soms kom je er dan achter dat je bepaalde theorie nog niet begrijpt. Dan is het goed om weer terug te gaan naar je boek en deze theorie te herhalen.

Alleen hoe zou het voor je zijn als je niet dagenlang hoefde te zwoegen met de stof maar in 2 dagen tijd je optimaal voor zou kunnen bereiden op het examen?
Dat je alle stof nog eens uitgelegd krijgt om daarna zelf met oefenexamens aan de slag te gaan waarop je ook weer feedback krijgt?

Dan past een examentraining van Heilersig Studiecoaching beter bij jou. In 2 dagen wordt alle stof op een gestructureerde, duidelijke manier uitgelegd en geoefend zodat jij daarna met een goed gevoel het examen in kunt gaan.

Wij geven al sinds 2014 examentrainingen met een slagingspercentage van nagenoeg 100 %. Onze begeleiders/docenten zijn deskundig en enthousiast. Leerlingen zijn erg tevreden over onze kleinschalige trainingen (maximaal 5 personen). Ze hebben baat bij de heldere structuur, de duidelijke en rustige uitleg en de persoonlijke aandacht. Daardoor gaan ze met meer zelfvertrouwen het examen in.

Dit jaar verzorg ik 1 groepstraining voor havokandidaten in wiskunde A. Deze training vindt plaats op 3 en 4 mei in mijn praktijkruimte in Laren. Wil je je hiervoor opgeven? Klik dan op mijn website of mail naar info@heilersigstudiecoaching.nl

Net als alle andere kandidaten die we geholpen hebben, gun ik het jou ook om goed voorbereid het examen in te gaan en te slagen. Zodat jij kunt genieten van die welverdiende zomervakantie.