Wat als je dicht klapt tijdens een presentatie?

In de Corona tijd wordt veel stof getoetst door middel van online presentaties. Sommige leerlingen zien hier enorm tegenop en worden al nerveus bij de gedachte dat ze een presentatie moeten geven.

Milou moest in een tijdsbestek van één week, drie presentaties geven. Je kunt je voorstellen dat dat voor iemand die angst heeft voor het geven van presentaties, allesbehalve prettig was. De presentaties zouden online plaatsvinden voor een klein publiek, maar toch vrat ze zich er enorm over op, vooral over die ene presentatie waar veel van afhing. ‘’Kun je me helpen?’’ vroeg ze.

Bij haar heb ik de MatriXmethode ingezet. Ik heb haar gevraagd om stippen te zetten voor elke keer dat het in het verleden mis was gegaan tijdens presentaties. Daarna zijn we elke stip aan gaan pakken. Ze begon met de naarste situatie die ze zich kon herinneren. Het beeld, het gevoel, de gedachtes en het geluid dat bij die situatie in haar opkwam, heeft ze geneutraliseerd aan de hand van de vragen die ik stelde. Aan het einde van de sessie gaf ze aan geen nare beleving meer te hebben bij het fragment uit het verleden. De feitelijke situatie bestond nog maar de lading was eraf.. Daarna zijn we met de andere stippen aan de slag gegaan. Ook deze situaties wist ze te neutraliseren.
De week erna hebben we gewerkt aan de angst voor toekomstige presentaties. Dit keer zette ze stippen voor situaties die in de toekomst plaats zouden gaan vinden en waar ze tegen op zag. Ook hier had ze duidelijk een beleving van iets wat nog niet had plaats gevonden. Er kwamen nare plaatjes, geluiden, gedachtes en gevoelens naar voren waar ze allemaal de triggers vanaf heeft gehaald. Zo werden de presentaties in de toekomst voor haar feiten zonder lading in plaats van dingen waar ze als een berg tegen op zag. De drie presentaties zijn allemaal goed verlopen, ook degene waar zoveel van afhing. Gisteren kreeg ik een berichtje van haar: “Ik ben net klaar met de presentatie en het ging heel goed’’. Dat maakte mij enorm blij. Dit laat zien hoe krachtig en snel de methode die ik inzet, is.


Ik zet deze MatriXmethode vaker in bij faalangst, maar de methode werkt ook heel goed bij onverwerkte emoties, concentratieproblemen, volle hoofden, trauma’s en onverklaarbare pijnklachten. Is jouw zoon of dochter onzeker? Ook dan kan ik je helpen met behulp van deze methode. Wil je meer weten? Kijk dan eens op mijn site  of neem contact met me op via info@heilersigstudiecoaching.nl.
De methode is overigens ook heel goed inzetbaar voor volwassenen. Merk jij dat jouw hoofd is volgelopen in de Corona periode en wil je voor de zomervakantie wat meer rust ervaren in je hoofd? Laat mij je helpen om je hoofd op te ruimen met de MatriXmethode. Of blokkeer je soms door angst of onverwerkte emoties? Met het emotiemodel van de MatriXmethode kan ik je helpen om deze blokkades te doorbreken.

De MatriXmethode is ontwikkeld door Ingrid Stoop en wordt al meer dan 20 jaar met blijvend resultaat toegepast.  Ook in de zorg wordt de kracht van deze methode nu erkend. In huisartsenpraktijken wordt deze methode door de praktijkondersteuner ( POH-GGZ) met succes toegepast om mensen met psychische klachten te helpen.  Kijk hieronder het bijzonder aangrijpende verhaal van een politieagent die tijdens zijn werk PTSS opliep. Zijn leven veranderde, werd hem ontnomen. Nu járen, en veel therapiën later, krijgt hij zijn leven terug, dankzij behandeling met de MatriXmethode door de POH-GGZ van de huisarts in Barneveld. Bekijk hier zijn verhaal.