Tips voor het leren van woordjes

We hebben het vroeger allemaal moeten doen. Ik begon altijd met het overschrijven van de woorden. Daarna bedekte ik de Nederlandse woordjes met een blaadje en ging ik ze raden. Vervolgens bedekte ik de woordjes van de vreemde taal en ging ik deze raden. Dan dacht ik dat ik ze kende maar wanneer ik ze dan op moest schrijven, ging ik de mist in. Vooral met Frans, accentje hier, accentje daar,

helemaal gek werd ik er van.

Dus uiteindelijk ging ik mezelf niet mondeling maar schriftelijk overhoren. Dat werkte.

Tegenwoordig zijn er moderne oplossingen om woordjes te leren; websites waar je kan oefenen met vreemde woordjes. Op deze sites kun je je eigen lijsten invoeren maar de meeste sites hebben woordenlijsten beschikbaar van verschillende methodes. Je kunt je vervolgens op verschillende manieren laten overhoren. Het voordeel van deze manier van overhoren is dat de woorden net zo lang overhoord worden tot je ze goed kent.

Ook wanneer je woorden verkeerd spelt of een accent vergeet, wordt dit meteen opgemerkt. Op google kun je veel sites vinden met de zoekterm woordjes leren. Ik bespreek er hier een aantal waar ik zelf tevreden over ben.

Een paar handige tools
WRTS


De bekendste site is Wrts. Wrts is het grootste overhoorplatform en heeft veel woordenlijsten die je kunt overnemen. Het nadeel van wrts vind ik dat dat je bij de gratis versie maar 10 lijsten kunt bewaren. Verder zijn de overhooropties bij deze gratis versie beperkt. Je kunt bijvoorbeeld niet kiezen voor meerkeuzevragen terwijl dat juist voor leerlingen die het lastig vinden, een goede manier is om te starten. Wil je meer lijsten opslaan en meer overhooropties, dan zul je over moeten gaan naar de betaalde Plus versie. Deze kost 1.99 euro per maand en is absoluut een goed overhoorprogramma met veel mogelijkheden.

Quizlet


Zelf werk ik graag met Quizlet. Deze site heeft meerdere overhooropties. Bij het overhoren krijg je bijv eerst meerkeuzevragen en op het moment dat je die allemaal juist beantwoord hebt, schakelt het programma over naar de open vragen. Heb je een antwoord fout gespeld, dan krijg je de mogelijkheid om het juiste antwoord over te schrijven. Daarnaast heeft quizlet een aantal speelse overhoormogelijkheden waardoor het minder saai wordt.

Vocabulum


Een andere site die ik pas ontdekt heb is Vocabulum. Het mooie van deze site is dat je ook een planning kunt laten maken. Naast de woordenlijst voer je ook een begindatum en de datum van de toets in. De site zet dan elke dag woordjes voor je klaar die je kunt laten overhoren. Op deze manier zorg je ervoor dat je alle woordjes goed kent wanneer de toets wordt afgenomen. Dit is echt een mooie tool voor leerlingen die zelf moeite hebben met plannen.

Maak gebruik van deze tips. Je zult zien dat het je helpt. Maar er is ook niets mis met overhoren of het overschrijven van woordjes. De samenwerking tussen je brein en je hand draagt namelijk ook bij aan het leerproces. Maar daarover een andere keer meer!

Heb je nog vragen? Stel ze aan mij via de reactieknop hieronder of via info@heilersigstudiecoaching.nl