Structureel gratis huiswerkbegeleiding in Lochem voor gezinnen met een laag inkomen

In 2020 is de gemeente Lochem gestart met een pilot voor gratis huiswerkbegeleiding voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. De afgelopen twee jaar heeft een klein aantal kinderen succesvol gebruik gemaakt van deze huiswerkbegeleiding. Daarom heeft de gemeente besloten om de pilot om te zetten in een structurele aanpak.

Nu vraag je je misschien af wat huiswerkbegeleiding inhoudt en hoe jouw kind daarmee geholpen wordt. Bij ons, Heilersig Studiecoaching, ziet dat er als volgt uit; de leerling komt na school hier om zijn of haar huis- en leerwerk te maken. Allereerst wordt er, samen met de begeleider, bepaald wat er die middag gedaan wordt. Ook worden er planningen gemaakt voor de toetsen. Bij ons ligt de nadruk op het leren leren. Hoe werkt je brein? Hoe zorg je ervoor dat je efficiënt leert? Hoe plan je je huis- en leerwerk in op zo’n manier dat er geen stress ontstaat? Hoe maakt je een goede samenvatting? Welke manier van leren past het beste bij jou? Hoe word je beter in tekstbegrip?

Wij werken met kleine groepjes (maximaal 6) in een huiselijke, gemoedelijke setting. Hierdoor is er ook tijd om inhoudelijke ondersteuning te geven, als de leerling stof niet goed begrepen heeft. Het leerwerk wordt ook overhoord en er worden oefentoetsen gemaakt. Het contact met de leerling is persoonlijk en de benadering is altijd positief. Dat maakt dat de leerling gemotiveerd wordt en uiteindelijk meer vertrouwen in zichzelf krijgt. Dit leidt tot verbeterde leerprestaties.

Tijdens de pilot van de afgelopen twee jaar heb ik met veel plezier twee kinderen uit gezinnen met een laag inkomen mogen begeleiden. Eén van deze twee kinderen heeft een overstap gemaakt van kader naar mavo. Ik ben zeer trots op deze leerling. Door zijn inzet en de juiste begeleiding krijgt hij nu ook betere kansen.

Om in aanmerking te komen voor gratis huiswerkbegeleiding, zijn er een aantal voorwaarden. Ten eerste moet de leeftijd van het kind tussen de 10 en 18 liggen. Ten tweede mogen ouders niet meer dan 130 procent van de bijstandsnorm verdienen. Daarnaast moet school moet een ondersteuningsbrief maken waarin aangegeven wordt waarom huiswerkbegeleiding nodig is. Ouders dienen deze ondersteuningsbrief tenslotte samen met hun inkomensgegevens op te sturen naar Stichting Leergeld. Zij zijn nu verantwoordelijk voor het afgeven van indicaties voor de huiswerkbegeleiding. Deze informatie is ook te vinden op de site van Stichting Leergeld.  Stichting Leergeld Lochem is telefonisch te bereiken op dinsdag en donderdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur op 06-40442076. Daarnaast zijn zij ook per e-mail te bereiken op leergeldlochem@gmail.com.


Wil je weten welke diensten wij nog meer aanbieden voor middelbare scholieren? Kijk dan op www.heilersigstudiecoaching.nl of mail naar info@heilersigstudiecoaching.nl

 

Berlinda Heilersig