Faalangst, wat kun je er aan doen?


De angst om te falen


Soms heb ik te maken met leerlingen die faalangst hebben. Op het moment dat deze leerlingen een toets moeten maken, weten ze niets meer. Faalangst wordt omschreven als ‘angst dat je niet voldoet aan de gestelde verwachtingen’. Door faalangst kan je zelfvertrouwen een flinke deuk oplopen. Lichamelijke klachten die zich voor kunnen doen bij faalangst zijn misselijkheid, trillende handen, slapeloosheid, hartkloppingen, zweten, hoofdpijn, hyperventilatie en rode vlekken. Faalangst kenmerkt zich ook door negatieve gedachten.

Faalangst kan zich op vele vlakken uiten. Denk bijvoorbeeld aan examenvrees. Vlak voor je examen denk je aan de keer dat je de formule voor exponentiële groei niet meer wist. Je blijft daar maar aan denken en vergeet alle andere keren dat je de formule wel wist. Hierdoor houd je jezelf als het ware voor de gek. Faalangst kan je leven dusdanig gaan overheersen dat het uiteindelijk tot een depressie kan leiden.

Wat kun je doen bij faalangst?

Het is verstandig om niet te gaan staren maar juist contact te maken met je omgeving. Als je gaat staren, hebben jouw negatieve gedachten meer kans om de baas over jou te spelen. Denk maar aan je droom in plaats van aan je belemmering. Droom maar dat jij, na je rijexamen, zelf mag rondrijden in een auto. Dat zorgt ervoor dat je er heel anders instaat dan wanneer je je focust op die ene keer dat je instructeur moest ingrijpen. Ook is het goed om je te focussen op je buikademhaling. Dit zorgt ervoor dat je contact met je lijf maakt, waardoor je gedachten minder gaan overheersen.

Realiseer je dat je fouten mag maken in het leven. Sterker nog, je moet fouten maken om verder te komen in je leven. Wees niet te streng voor jezelf. Als je de lat te hoog legt voor jezelf, is de kans dat je eronderdoor springt, groot.

Hoe kun je als ouder helpen?

Het helpt vaak niet om overbezorgd te zijn. Uiteraard zijn je bedoelingen goed maar je projecteert zo een stukje bezorgdheid op het kind. Wat wel helpt is om het kind zelfvertrouwen te geven. Dit kun je doen door vooral resoluut te zijn tegen je kind. Nee is nee en ja is ja. Je kind weet dan waar het aan toe is. Ook helpt het om je kind een veilige omgeving te bieden waarin het zichzelf kan zijn. Het opleggen van te hoge verwachtingen aan je kind kan ook leiden tot faalangst.


De afgelopen jaren heb ik al veel mensen die met een vorm van faalangst kampten, mogen helpen. Dit doe ik door gebruik te maken van de MatriXmethode, een korte en krachtige interventiemethode die zich onder andere richt zich op de neutralisatie van negatieve emoties. Tijdens de coaching help ik de cliënt om zijn of haar beleving van een nare situatie te veranderen. Daardoor wordt de lading van de situatie afgehaald. Doordat de cliënt zelf de beleving van de angst in zijn of haar hoofd verandert, krijgt niet de angst maar de cliënt weer de regie over zijn of haar eigen hoofd.

De MatriXmethode zet ik ook in bij mensen die het gevoel hebben dat hun hoofd vol zit. Misschien herken je het wel bij jezelf; je hebt geen overzicht, geen focus, je voelt je onrustig of je kunt je slecht concentreren. Ik kan je helpen om weer overzicht te krijgen doordat ik jou coach om de informatie in je hoofd op te ruimen. Mensen zijn vaak verbaasd hoe anders ze zich na één sessie hoofd opruimen voelen. De MatriXmethode kan zowel bij kinderen als volwassenen worden ingezet. Het mooie van deze methode is dat je jouw probleem wel mag maar niet hoeft te delen met mij. Ik kan jou begeleiden in het vinden van jouw eigen oplossing zonder van de inhoud op de hoogte te zijn. Vaak heb je al voldoende aan twee of drie sessies en hoef je dus geen ellenlange sessies over je probleem te praten. Dus heb jij of heeft jouw kind last van chaos in het hoofd of ervaar jij of jouw kind bepaalde angsten? Neem dan contact met me op. Ik help je graag. Eerst meer lezen? Kijk dan op mijn website.

Berlinda Heilersig

Heilersig Studiecoaching