Eindexamenstress

Op het moment dat ik dit schrijf zitten twee van mijn leerlingen te blokken voor het havo-eindexamen van aardrijkskunde. Voor hen is het spannend maar voor mij ook. Ik ben eigenlijk best een beetje nerveus dit jaar want ik heb maar liefst 6 eindexamenkandidaten die ik begeleid.

Wat kun je eigenlijk doen wanneer je zenuwachtig bent voor de examens? Hieronder volgen een aantal tips.

Sommige leerlingen zetten ’s nachts hun wekker zodat ze de examenstof nog een keer kunnen doorlezen. Doe dit vooral niet,de volgende dag ben je daardoor minder uitgerust en zul je slechter presteren. Hetzelfde geldt voor leerlingen die tot ’s avonds laat doorleren. Op dat moment denk je dat het je helpt maar de volgende dag ben je niet uitgerust en dus niet helder.

Ook is het belangrijk om niet uren achter elkaar te leren. Vaak neem je meer op wanneer je een pauze inlast. Een uurtje hardlopen, voetballen of fietsen levert vaak nog meer op dan nog een uur studeren.

Voor de voorbereiding is het beter om proefexamens te maken in plaats van het herhalen van de theorie. Wanneer je proefexamens maakt kom je er vanzelf achter welke theorie je nog niet goed beheerst. Die kun je dan alsnog opnieuw doornemen. Een handige site hiervoor is www.examenflow.nl

Denk positief. Wanneer je jezelf vertelt dat het toch niet gaat halen, is de kans ook groter dat het niet lukt. Kijk naar je successen in het verleden. Je bent niet voor niets zover gekomen. Probeer niet te luisteren naar negatieve opmerkingen van docenten, ouders, broers, zussen of klasgenoten. Jij bepaalt hoe jij leert en wat je doet

Dat betekent niet dat je geen hulp mag vragen. Als jij tijdens de voorbereidingen ergens niet uitkomt, kun je beter je leraar of een medeleerling om hulp vragen. Een leraar helpt je graag. Wanneer een soortgelijke vraag dan terugkomt tijdens de examens weet jij precies hoe je het op moet lossen.

Besef je dat je, na de examenperiode, een lange leuke vakantieperiode in het vooruitzicht hebt. Dat is jouw beloning voor al het harde werken dat je nu doet.

Spreek uit dat je zenuwachtig bent. Je omgeving kan je hierin steunen. Ook een ademhalingsoefening of een ontspanningsoefening kan heel goed helpen.

Tijdens het examen is het ook goed om even een time-out te nemen en je bijvoorbeeld te richten op je ademhaling. Daarna ga je met een heldere geest weer verder en blijkt de som toch niet zo complex te zijn als je dacht.

Tenslotte is het goed om tijdens de examenperiode de 3 R’s te respecteren. Rust, regelmaat en reinheid. Dus geen biertje op de late avond, goed en regelmatig eten en lekker slapen.

Ik wens alle eindexamenkandidaten heel veel succes!