APA Tips

Allereerst wens ik jullie een leerzaam, vrolijk en gezond 2018 toe! 

In de kerstvakantie heb ik niet stil gezeten. Ik heb een vriendin geholpen om de literatuurverwijzingen in haar post-HBO scriptie aan de APA normen te laten voldoen. Nu krijg ik van veel mensen de vraag wat dat nu eigenlijk is, APA. APA is een referentiestijl van de American Psychological Association. Deze manier van verwijzen is tegenwoordig in veel scripties vereist. Wanneer je onderzoek doet, doe je dit op basis van de theorie die al bekend is over dit onderwerp. Vaak begint je scriptie dan ook met een literatuuronderzoek. Ook je resultaten vergelijk je met dat wat er al in de literatuur bekend is. En voor de discussie is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de voors en tegens van de methodes die jij gebruikt hebt. Hoe je bronnen refereert, is vrij specifiek. Afhankelijk van het aantal auteurs, of je citeert of niet, of het een internetbron is, een boek of een wetenschappelijk artikel; overal zijn specifieke regels voor. De universiteit van Tilburg heeft een site waarop deze regels te vinden zijn.

Ik raad je aan om wanneer je begint met schrijven met je plan van aanpak, gelijk al je referenties op te slaan zodat je later niet hoeft te zoeken waar je informatie gevonden hebt. Zeker met internetsites is dit erg belangrijk. De URL dient vermeld te worden in de literatuurlijst en nog beter is het om de DOI te noemen. DOI staat voor Digital Object Identifier. Dat is een uniek alfanumeriek label voor een digitaal object in een online omgeving. Een DOI is altijd terug te vinden en dus betrouwbaarder en stabieler dan een URL.

Mocht je het allemaal lastig vinden om dit in je eigen scriptie toe te passen, dan help ik je graag. Ik ben zelf gepromoveerd in de plantenveredeling en heb ervaring in het schrijven van wetenschappelijke artikelen. Bovenstaande foto is genomen van een cover van een wetenschappelijk tijdschrift waarin ik een artikel over de uitschakeling van het korrelgebonden zetmeelsynthase in aardappel, heb gepubliceerd.

Heb je andere vragen over je scriptie? Kijk dan eens op https://www.heilersigstudiecoaching.nl/scriptiebegeleiding