Hoe bereid jij je voor op jouw examens?

Zie jij soms door de bomen het bos niet meer? 
Of twijfel je over hoe jij je het beste kunt voorbereiden op de examens? 
Ben je van plan alle stof (opnieuw) samen te vatten? 

Niet doen.
Het gaat je namelijk niet helpen.

Ik ga je tips en hulpmiddelen geven die je beter helpen.

Voor het examen is het belangrijk dat je oefent, oefent en nog eens oefent.
Er zijn verschillende sites en hulpbronnen die jou hierbij kunnen helpen.

Zelf maak ik veel gebruik van de officiële site Examenblad. Hier kun je oefenexamens en uitwerkingen downloaden. Tevens staat hier per vak uitgelegd wat de examenstof is en wat de kandidaat dient te kunnen. Het nadeel van het werken met deze site is dat je niet per deelonderwerp kunt oefenen.

Die mogelijkheid biedt Examenflow wel. De antwoorden die je geeft, worden ook automatisch nagekeken. De site is echter wel verouderd waardoor je eigenlijk maar voor een paar vakken op onderwerp kunt oefenen. Een ander nadeel van Examenflow is dat het digitaal is en voor een vak als wiskunde is dat soms lastig als je formules dient in te typen. Ik raad je altijd aan om de sommen eerst op papier uit te werken. Vaak werkt dat toch beter.

Op de site Leren voor het examen staan naast oude oefenexamens ook per vak beschreven wat je precies moet weten voor je examen. Ook kun je hier uitleg vinden van de examenstof. Dit is veelal via linkjes naar filmpjes op youtube. Ik vind het een mooie site die erg compleet is. Helaas is het ook op deze site niet mogelijk om op onderwerp te oefenen.


Zelf werk ik graag offline met de examenbundels.  Met name voor de talen bieden de examenbundels uitkomst. In tegenstelling tot de oefensites, krijg je hier niet alleen te lezen wat het juiste antwoord is maar ook waarom dit zo is en waar je dit terug kunt vinden in de tekst. Met name voor leerlingen die moeite hebben met teksten, geeft dit inzicht. Wat ik ook prettig vind aan examenbundels is dat je kunt starten met een orientatietoets. De antwoorden hiervan kun je invullen op internet en dan rolt er automatisch een advies uit voor welke deelonderwerpen je nog meer dient te oefenen. In de examenbundels staan opgaves ook ingedeeld per deelonderwerp wat ik echt een groot voordeel vind.
Examenbundels kun je bestellen op de website. Ook kun je hier voor elk vak en niveau samengevat bundels bestellen. Alle examenstof wordt hierin samengevat. Ik merk dat niet alle leerlingen deze samenvattingen prettig vinden, omdat ze soms net iets te abstract zijn. Ik ben zelf gecharmeerd van de samenvattingen van Examen overzicht. Zij hebben per vak samenvattingen gemaakt die door leerlingen geschreven zijn, maar wel gecontroleerd zijn door docenten en experts.

Het maken van oefenexamens geeft je inzicht in welke stof je nog dient te oefenen. Soms kom je er dan achter dat je bepaalde theorie nog niet begrijpt. Dan is het goed om weer terug te gaan naar je boek en deze theorie te herhalen.

Alleen hoe zou het voor je zijn als je niet dagenlang hoefde te zwoegen met de stof maar in twee dagen tijd je optimaal voor zou kunnen bereiden op het examen?
Dat je alle stof nog eens uitgelegd krijgt om daarna zelf met oefenexamens aan de slag te gaan waarop je ook weer feedback krijgt?

Dan past een examentraining van Heilersig Studiecoaching beter bij jou. In twee dagen wordt alle stof op een gestructureerde, duidelijke manier uitgelegd en geoefend zodat jij daarna met een goed gevoel het examen in kunt gaan.

Wij geven al sinds 2014 examentrainingen met een slagingspercentage van nagenoeg 100 %. Onze begeleiders/docenten zijn deskundig en enthousiast. Leerlingen zijn erg tevreden over onze kleinschalige trainingen (maximaal 5 personen). Ze hebben baat bij de heldere structuur, de duidelijke en rustige uitleg en de persoonlijke aandacht. Daardoor gaan ze met meer zelfvertrouwen het examen in.

Wij zijn gespecialiseerd in de vakken Engels en Wiskunde en daar verzorgen we groepstrainingen voor. Deze trainingen worden in de meivakantie gegeven. Kijk voor de data op de website.

Ben je geïnteresseerd in een ander vak? Dan kunnen we je misschien helpen door middel van een individuele training. Kijk voor de vakken op de website.

Net als alle andere kandidaten die we geholpen hebben, gun ik het jou ook om goed voorbereid het examen in te gaan en te slagen. Zodat jij kunt genieten van die welverdiende zomervakantie.

Wil jij meer tips ontvangen? 
Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.